Open Days Ålborg

 

top 2016 sept17 a

Lørdag d. 17. september besøger Athelas Sinfonietta for anden gang OpenDays-festivalen i Aalborg, og denne gang med den unge brasilianske dirigent  Daniel Moreira i spidsen for ensemblet.
Koncerten er et lille vue over de seneste 33 år i dansk musik. Programmet indeholder musik af Axel Borup-Jørgensen fra 1983, musik af et par af de unge Martin Stauning og Rune Glerup, en udflugt til østen med Anders Brødsgård, og til en uropførelse af en gammel Aalborg-dreng: Erik Højsgård.

Der er et par tråde i koncertens program, startende med det indlysende slægtskab mellem de unge Martin Stauning og Rune Glerup, der begge arbejder de med små gentagelser eller mønstre i stadig forandring. Martin Stauning kalder sig selv en "karruselkomponist", og der er mere end een hilsen i hans værk til Rune Glerup. Glerups værk har en titel der ikke er så almindelig i vore dage - Divertimento - men helt uforpligtende underholdningsmusik kan man nu ikke kalde det.

Koncertens ældste værk er "Sirenernes Kyst" fra 1983 af Axel Borup-Jørgensen. Her fremmaner Borup-Jørgensen med alskens finurligheder og de mytiske sireners sang på bånd, hvad Odysseus måske hørte, da han havde ladet sig binde til masten på sit skib og stoppet sine rorgængeres ører til, så de ikke lod sig forlokke i døden af Sirenernes overjordisk smukke sang.

Anders Brødsgårds "Maqam" er skrevet for 10 musikere i et næsten unisont forløb, hvilket til tider resulterer i en ret speciel mixtur-klang. Det er melodi, ornamentik og klang det handler om i dette stykke, der er uden egentlig harmonik. Maqam er en arabisk betegnelse for en række toner der defineres ved deres indbyrdes sammenhæng - lidt som i en indisk raga; men hvis man skal overføre det til vores musik, ville vi kalde det dur, mol, formindsket osv.

Koncertens uropførelse er af Erik Højsgård, der stammer fra Aalborg. Det er det første af en række  "Essays", og blækket er stadig vådt i værket, der ankom til Athelas for en uges tid siden.
Et essay er en forunderlig hybrid litterær genre, der kan være både faktuel, poetisk, associerende mm, men uden nogle episke eller formelle krav. Det er ofte intellektuel "freestyling", men intet er umuligt i et essay!

Program:
Martin Stauning: Verdorrte Räume
Anders Brødsgård: Maqam
Axel Borup Jørgensen: Sirenernes kyst
Erik Højsgård: Essay
Rune Glerup: Divertimento

Læs mere om Open Days her:

Læs mere om Daniel Moreira her:

 

ATHELAS Sinfonietta Copenhagen

Østerbrogade 152, 2100 København Ø
Kontor:
Musikhuset, Vesterbrogade 59, København V
CVR: 26598125

Tilmeld nyhedsbrev

Aktiver venligst javascript for at indsende denne formular

Støttet af:

Statens Kunstfond yder driftsstøtte til Athelas Sinfonietta Copenhagen.
Athelas er endvidere støttet af en række fonde, kommunale støttegivere og andre interessenter.