Professor Bad Trip

 

top 2017 badtrip

Hvad: Professor Bad Trip
Hvem: ATHELAS Sinfonietta & Jean Thorel (Fr)
Hvornår: Søndag d. 23. april kl. 1600
Hvor: Johan Borups Højskole, Frederikholms Kanal 24

Om koncerten:
Bare titlen på koncertens hovedværk fortæller, at det ikke er musik på den sædvanlige måde: Professor Bad Trip hedder det 45 minutter lange værker i 3 Lektioner,  ikke satser!
Musikken kan opleves som et forsøg på at beskrive, hvorledes klassisk musik opleves under indflydelse af diverse psykedeliske rusmidler og værket påvirker sanserne på en måde så man kan komme helt i tvivl om, hvad der spilles – er det vi hører virkelig det musikerne spiller eller er det en hallucination?
 
Værket trækker i høj grad på elementer fra den mere grænsesøgende rockmusik kombineret med udsøgte raffinementer fra den moderne musiks fjernlager, og på koncerten kørers et større arsenal af højtalere mv. i stilling for at give publikum en helhedsoplevelse af værket.

Romitelli forsøger i sine værker – og mest udpræget i Professor Bad Trip - at undslippe den 'kultiverede' musiks konventioner og nydelige lyde uden 'kød og blod', og det gør han her ved at iværksætte en 'undersøgelse' af hvorledes vores perception fungerer under indflydelse af psykedelica som f.eks. meskalin.
En inspirationskilde til denne til denne tilgang er digteren Henri Michaux og hans eksperimenter med at skrive under indflydelse af mescalin – herhjemme kan man nævne en digter som Thomas Boberg, der også har eksperimenteret med at skrive forvrængede virkeligheder frem.
 
Romitelli skrev selv om værket:
'Et fremtrædende element i værket er det hypnotiserende rituelle aspekt, tendensen til deformation og det kunstige: maniske repetitioner, stadig og insisterende acceleration og ophobning af tempo og materiale, forvrængning langt over mætningspunktet, hvid støj, en stadig drift mod kaos, materiale præsenteres for straks at blive oplåst, tempoet er ustabilt ligesom tætheden er det osv.'
Professor Bad Trip er det sted hvor den psykedeliske rock lever videre – som det blandt andet står i en anmeldelse: "De virtuose cellokadencer lød som satser af Bach arrangeret af Sonic Youth"

Som opvarmning til de tre psykedeliske satser af Romitelli har koncertens dirigent medbragt  et værk af den franske komponist Francois Leclére: Entre la fumée et le cristal - for strygequartet og vibrafon, der er en dansk premiere.
Kompositionens titel er også inspireret af et stykke litteratur, nemlig et essay fra 1986 af Henri Atlan - en fransk biofysiker og filosof, med næsten den samme titel "Entre le cristal et la fumée - Essai sur l'organisation du vivant" - imellem krystallen og røgen, essay om livets opbygning.

I Entre la fumée et le cristal undersøger Leclére en kompositionsmetode, hvor puls og harmonik er sammenhængede i en slags genetisk kode, der bøjes igennem stykket, og giver kompositionen en organisk sammenhæng fra start til slut.

På denne koncert vil Entre la fumée et le cristal blive liveoptaget til senere en senere udgivelse af Lecléres værker, finansieret og arrangeret af hans studerende for at bevare hans værker for eftertiden.

Program:
Francois Leclére (1950 - 2015): Entre la fumée et le cristal, pour vibraphone et quatuor à cordes, op.13 (1987)
Fausto Romitelli (1963 - 2004): Professor Bad Trip: Lesson I - III (1998—2000)

Billetter i forsalg på Billetten.dk

kreditering video april
ATHELAS Sinfonietta Copenhagen

Østerbrogade 152, 2100 København Ø
Kontor:
Musikhuset, Vesterbrogade 59, København V
CVR: 26598125

Tilmeld nyhedsbrev

Aktiver venligst javascript for at indsende denne formular

Støttet af:

Statens Kunstfond yder driftsstøtte til Athelas Sinfonietta Copenhagen.
Athelas er endvidere støttet af en række fonde, kommunale støttegivere og andre interessenter.