SÆSONÅBNING - Den Danske lyd

 

Saesonaabning athelasdk 1200x483

ATHELAS SÆSONÅBNING EFTERÅR 2017
Når Athelas åbner sæsonen skal der helst være noget lidt særligt på programmet - og det er der også denne gang ved åbningskoncerten, som vi kalder "Den danske lyd".
Udover at vi gentager tre af værkerne fra koncerten i Suså (Jexper Holmen, præsenteres to uropførelser af hhv. vores huskomponist Morten Olsen og af ingen ringere end Anders Nordentoft, der, efter en længere periodes tavshed, nu har skrevet et stort værk med titlen "Stream" til Athelas.

UROPFØRELSE ANDERS NORDENTOFT
Anders Nordentoft er en af sin generations fineste komponister, der nævnes på linie med store navne som Bent Sørensen og Hans Abrahamsen, men siden hans store succes med operaen/teaterkoncerten "On this Planet" for år tilbage har der været lidt stille omkring ham.
Der er kommet få mindre værker ind i mellem , men nu er han blomstret op igen og det er som om værkerne står i kø for at komme til live.
Vi kan ikke sige så meget om Stream endnu, da vi kun har det håndskrevne uredigerede partitur, men at der er tale om et substantielt værk som vi glæder os til at holde over dåben ved vi allerede.

Anders Nordentoft skriver:
STREAM er komponeret i 2017, og er et bestillingsværk til Athelas Sinfonietta Copenhagen. STREAM varer ca. 20 minutter, og er i en sats.
Ordet stream har flere betydninger: noget strømmende, et flow, vandløb, strøm og lignende indenfor dette associationsfelt. Det passer godt med musikkens udtryk.
Musikken bevæger sig igennem forskellige "landskaber", med mange skiftende melodier og teksturer, som er udvundet af det samme musikalske materiale - dog med undtagelser.
Musikken er gennemgående lys som sommernætter, men indeholder også stemningsskift.
Jeg har interesseret mig for brud og kontraster i forløbet, men det hele holdes sammen af en form for musikalsk understrøm med varierede genkomster af musikalske forløb.
Det sidste blev vist lidt kompliceret udtrykt - bare lyt !

UROPFØRELSE MORTEN OLSEN
Komponisten Morten Olsen var for 26 år siden med til at danne Athelas Sinfonietta. Han spillede kontrabas i ensemblet og har en fortid som fusionsmusiker. Kontrabassen spiller han ikke så meget mere, men elbassen/elguitaren spiller han stadigvæk og han tillader efterhånden æstetikken og erfarinmger fra sin fusionstid at trænge igennem i den musik han komponerer for "klassiske" ensembler.
Der venter en stor begivenhed senere på året, når Morten Olsens største værk i forbindelse med hans tid som huskomponist hos Athelas skal præsenteres.
Her i september er det hans Hypnagogia for en lille besætning, der præsenteres.

Morten Olsen skriver:
Hypnagogia - den kliniske betegnelse for tilstanden lige før man falder I søvn. Altså der hvor man hverken sover eller er vågen. Mange – måske ligefrem de fleste – har i denne tilstand oplevet at sanse tilstedeværelsen af nogen eller noget, men samtidig følt sig ude af stand til at bevæge sig, eller på anden made reagere på sansningen. I nogen tilfælde ganske ubehageligt, i andre helt fredfyldt og måske ligefrem rart.
Det er også en tilstand hvor den almindelige tidfornemmelse er sat helt ud af spillet: et splitsekund kan opleves som en evighed, og et længere tidsrum kan opfattes som en vejrtrækning eller et blink med øjnene.

Jexper Holmen går sine egne veje i musikken.  Hans værker er ofte båret af een konsekvent gennemført ide og han har ved en lejlighed sagt, at han opererer med tre slags musik: den præ-katastrofale, den katastrofale og den postkatastrofale. Lytteren må selv afgøre i hvilken af bunkerne værket "Attempt" falder

Simon Christensen er, måske uden at ville være det, en outsider, der følger sine egne ideer, til tider helt ud i det ekstreme, som når han f.eks. i en timelang strygekvartet kun sætter musikerne til at spille på de løse strenge – der til gengæld er stemt i delikate mikrointervaller. Resultatet er fascinerende! Hans "Octet" er et lidt tidligere værk, der står i tydelig gæld til komponister som Pelle Gudmundsen-Holmgreen og Ole Buck. Et dejligt firkantet værk!

Mogens Christensen
Mogens Christensen har skrevet en lille charmerende concertino "Chateau d´etoiles" (Stjerneslottet) for klaver og 10 instrumenter, og her er Athelas pianist Manuel Esperilla solist. Værket indspilles i øvrigt til udgivelse på CD i september måned.

Jean Thorel
Den franske mester Jean Thorel dirigerer Athelas Sinfonietta ved begge koncerter.

Den franske mester Jean Thorel dirigerer Athelas Sinfonietta ved begge koncerter.

PROGRAM:
Tid: Tirsdag d. 5. september kl. 2000, Bar fra 1900
Sted: KoncertKirken, Blågårds plads 6a, København N

Morten Olsen (1961): Hypnagogia (Uropførelse)
Anders Nordentoft (1957): Stream (Uropførelse)
Jexper Holmen (1971): Attempt (2000)
Simon Christensen (1971): Octet (2012)
Mogens Christensen (1955): Chateau D'Étoille (2006-2007)

Billet købes i forsalg på billetten.dk eller i døren.

Billetpris: 100 DKK / 50 DKK for studerende og pensionister


ATHELAS Sinfonietta og denne koncert er støttet af Augustinus Fonden - Beckett Fonden - Dansk komponistforenings Produktionspulje og Kodas Kulturelle Midler - Knud Højgaards Fond - Det Obelske familiefond - Oticon Fonden og Statens Kunstfond

 kredittering
ATHELAS Sinfonietta Copenhagen

Østerbrogade 152, 2100 København Ø
Kontor:
Musikhuset, Vesterbrogade 59, København V
CVR: 26598125

Tilmeld nyhedsbrev

Aktiver venligst javascript for at indsende denne formular

Støttet af:

Statens Kunstfond yder driftsstøtte til Athelas Sinfonietta Copenhagen.
Athelas er endvidere støttet af en række fonde, kommunale støttegivere og andre interessenter.