Kan man høre tiden? Athelas spiller Karl Aage Rasmussen

 

Rasmussen athelasdk


Kan man høre tiden?

Athelas Sinfonietta fejrer Karl Aage Rasmussens 70-års fødselsdag på Johan Borups Højskole Søndag d. 15. oktober kl. 16.00

En stor mand i dansk kulturliv runder de 70, og det skal fejres!

Karl Aage Rasmussen har nu i over 40 år bidraget til udviklingen af dansk musik.
Både som komponist af en række markante værker, som underviser for nye generationer af komponister, som kulturel meningsdanner og som formidler.  Men også som forfatter af bøger om musik med titler som "Kan man høre tiden?", "Har verden en klang", samt fremragende komponistbiografier, bl.a. en om Robert Schumann med titlen "Forrykt" m.m.

Karl Aage Rasmussen har gennemgået flere faser i sin kompositoriske karriere, men ofte har han videreført en gammel praksis med at skrive ovenpå eksisterende værker. Han har f.eks. ud fra Bachs Italienske Koncert skabt et sprudlende ensembleværk, og han har ved at iklæde Lange-Müllers sange nye klædedragt og krydre harmonikken skabt et nutidigt værk baseret på dansk Guldaldertradition. 
Senest har han rekomponeret Vivaldis 4 årstider til Concerto Copenhagen, færdiggjort en ufuldendt opera af Schubert og rekonstrueret en klavertrio af Niels W. Gade - for det kan han også!


Karl Aage Rasmussens musik bliver ikke spillet så meget, som den fortjener at blive det, men i Athelas har vi et nært forhold til denne ekstremt begavede mand. Han har siddet i vores bestyrelse, og vi har uropført eller spillet værker af ham igennem hele vores eksistens.
Ved denne hyldestkoncert ledes vi atter, efter mange års pause, af vores tidligere chefdirigent Giordano Bellincampi, og vores formidable koncertmester Anne Søe er solist i den store violinkoncert "Sinking through the Dream Mirror". Desuden spilles "Movements on a moving Line" og "Webs in a stolen Dream".

Fire af Karl Aages tidligere elever (Anders Brødsgaard, John Frandsen, Svend Hvidtfelt Nielsen og Simon Steen Andersen) har til koncerten skrevet en lille hilsen til Karl Aage, og de viser på hver deres måde hvilken bredde, der har været i hans undervisning. Disse 4 stykker "gavemusik" skriver sig ind i en fornøjelig tradition, hvor komponister har skrevet hilsener til hinanden, og på samme tid skriver både som sig selv og som fødselaren.

Karl Aage siger selv om sin violinkoncert Sinking through the Dream Mirror:

"Musik kan ikke forklares. Alligevel bliver komponister igen og igen bedt om forklaringer. F.eks. i programnoter. Og mange af dem er faktisk ret gode til at forklare sig. På den anden side er det svært at forestille sig, at Mozart ville have haft ret meget at sige i en programnote.
Jeg selv har som regel skrevet programnoter temmelig ubesværet, men min violinkoncert er en undtagelse. Jeg kan ikke sige meget andet om den end hvad enhver kan høre. Og dog, jeg kan fortælle, at den er bestilt af Aarhus Sinfonietta i 1991. Og at den er komponeret før min opera TITANICS UNDERGANG, hvis 'synkende' musik den i mangt og meget er beslægtet med. Og jeg bør måske tilføje, at det ikke er en violinkoncert i almindelig forstand; når en solist spiller foran et orkester er situationen en helt anden end her, hvor en enkelt musiker i ensemblet får en særlig fremskudt plads, men frem for alt er en del af helheden, til tider helt opslugt af den, til tider åbenlyst i front.

 Men den lange besynderlige undertitel da, som synes at kræve en forklaring? Det lyder sikkert som krukkeri når jeg siger, at heller ikke dét kan jeg rigtigt forklare. For 'drømmespejlet' er noget jeg faktisk har drømt - et spejl i et spejl - et spejlbillede af noget, der ikke findes. Rent teknisk er der tale om en melodi som - identisk med sig selv i uendeligt mange tempi - igen og igen synker, først i et styrtdyk, og så stadigt langsommere, indtil den opløses i 'spejlet'. Det foregår på forskellige måder i hele værket, i sidste sats dog 'under spejlet', som en særlig lethed lige før opløsningen. Men det forklarer ingenting ..."

Program:
Karl Aage Rasmussen (f. 1947): Webs in a stolen dream (1996)
Karl Aage Rasmussen (f. 1947): Movements on a moving line (1987)
Karl Aage Rasmussen (f. 1947): Sinking Through the Dream Mirror (1993)

John Frandsen  (f. 1956): Biglietto d'auguri (2017 - urpremiere)
Svend Hvidtfelt Nielsen (f. 1958): I dag er det ikke (2017 - urpremiere)
Anders Brødsgård (f. 1955): Scherzofragmente (2017 - urpremiere)
Simon Steen-Andersen (f. 1976): uden titel (2017 - urpremiere)

Hvem:
Athelas Sinfonietta og dirigent Giordano Bellincampi, Solist: Anne Søe, violin
Hvor: Johan Horups Højskole, Frederiksholms Kanal 24, 1220 København K
Hvornår: Søndag d. 15. oktober kl. 1600
Billetter: Sælges i døren og kan desuden købes i forsalg på Billetten.dk
ATHELAS Sinfonietta Copenhagen

Østerbrogade 152, 2100 København Ø
Kontor:
Musikhuset, Vesterbrogade 59, København V
CVR: 26598125

Tilmeld nyhedsbrev

Aktiver venligst javascript for at indsende denne formular

Støttet af:

Statens Kunstfond yder driftsstøtte til Athelas Sinfonietta Copenhagen.
Athelas er endvidere støttet af en række fonde, kommunale støttegivere og andre interessenter.