Verden i Danmark – Danmark i Verden

 

1810 DK Athelasdk


Nationalisme virker ikke. Vi er en del af verden, verden er en del af os. Vi udveksler ideer, vi udveksler viden, vi konkurrerer i venskabelighed, vi inspireres af hinanden. Grænser skal ikke være uigennembrydelige.

Vi er så stolte når en dansker opnår et eller andet i udlandet, vi har det lidt sværere når en udlænding opnår noget i Danmark.
I Athelas er vi på sin vis ligeglade med komponistens køn, nationalitet, politiske eller seksuelle observans, hårfarve, familieforhold mm. Vi er interesserede i spændende, grænsesprængende musik og at mennesker i verden og i Danmark inspireres af hinanden er denne koncert et eksempel på.
Her kan man høre musik af den Iranske, men dansk-talende og i Danmark uddannede komponist Amir Mahyar Tafreshipour, man kan høre musik af den i Taiwan fødte men i Danmark bosiddende Li-Ying Wu og af etnisk danske Lars Klit, der mest er kendt for sine kammeropereaer, har i sit stykke Furui Obakeyashi (Det hjemsøgte hus) ladet sig inspirere af japanske horrorfilm, men har iklædt musikken sit specielle spektrale tonesprog.

Iranske Amir Tafreshipour sender i sit stykke 'Yearning in C' en hilsen til Terry Riley – en komponist fra USA, det land der ofte betragtes som Irans fjende nr. 1 – men det kan musikken ikke underkaste sig. Stykket er måske ornamental minimalisme …

Li-Ying Wu´s stykke er ved at blive skrevet, og har arbejdstitlen 'Small-talk' og er tænkt som en form for Concerto Grosso i kraft af ensemblets solistiske besætning, hvor enhver musiker på et tidspunkt er solist – selv når de akkompagnerer.

Lars Klits værkliste er ikke lang, når man ser bort fra hans kammeroperaer. Han slog igennem med et brag i 1995 med operaen 'Den sidste virtuos', der i DK er opført næsten 40 gange og er blevet sat op flere gange i Tyskland. Hans stil i instrumentalmusikken er meget kompleks, klangligt mættet og helt uden den eklektiske stil, man kender fra hans operaer, hvor han hæmningsløst blander inspirationer fra Alban Berg, Jimi Hendrix, Gil Evans, musikken fra Twin Peaks, Stravinsky i en musik der er helt hans egen, men hvor man med jævne mellemrum hører noget der minder om noget man kender. Sådan er det ikke her i Furui Obakeyashi – her er det detaljeret og på sin vis indadvendt musik, hvor eventuelle gys fra den oprindelige horrorfilm er transformeret til en intens lavmælthed.

Da Nils Rosing-Schow hørte om denne koncert øjnede han muligheden for at realisere et stykke musik han havde gået og drømt om at lave - inspireret af en uventet blanding af Tristan Murails stykke L´Esprit de dune (som Athelas har spillet ved tidligere lejligheder) og Paul Simons seneste koncert i København ..
Et stykke der allerede her giver forventninger om at vi er på vej ind i et grænseland mellem genrer og kulturer. Stykket har fået den fine titel "Distant Calls" og hvem eller hvad der kalder og på hvem må man komme til koncert for at få opklaret ...

 


Hvad: Verden i Danmark – Danmark i Verden
Hvornår: 
Lørdag den 6.oktober 2018 kl. 16.00
Hvem:
 Athelas Sinfonietta Copenhagen, Dirigent: Jean Thorel
Hvor: Koncertkirken, Blågårds Plads, KBH N
Billetter: Billetten.dk

ATHELAS Sinfonietta Copenhagen

Østerbrogade 152, 2100 København Ø
Kontor:
Musikhuset, Vesterbrogade 59, København V
CVR: 26598125

Tilmeld nyhedsbrev

Aktiver venligst javascript for at indsende denne formular

Støttet af:

Statens Kunstfond yder driftsstøtte til Athelas Sinfonietta Copenhagen.
Athelas er endvidere støttet af en række fonde, kommunale støttegivere og andre interessenter.