Gamle former - Nye værker

 

1901 gamle nye Athelasdk

Athelas indleder koncertåret 2019 Søndag d. 3. februar men koncert, hvor ensemblet præsenterer 3 værker under overskriften:

"Gamle former - nye værker"!

Vi tager det gode gamle gennemprøvede format ouverture, koncert/tonedigt, symfoni og hører hvad der kommer ud disse former, når tidens komponister fylder dem ud.

Ouverturen er skrevet af Allan Gravgård Madsen, der nærmest lever et dobbeltliv som hhv. moderne ikke-kendt komponist og den kendte mediefigur Speaker-Allan fra den korte Radioavis. Athelas har ikke tidligere spillet hans musik, og vi glæder os til at stifte bekendtskab med denne særegne komponist og personlighed - og høre hvad han har gjort ved Ouverture-begrebet!

Athelas fortsætter sin bestræbelse på at sætte kvindelige komponister på programmet og ved denne koncert præsenteres den amerikanske komponist Missy Mazzoli og hendes værk " In spite of all this".

Mazzoli er en fremadstormende komponist, der bl.a. er kendt for sin opera "Breaking the Waves" over Lars von Tries film. Hendes værker spilles af de største navne og hun er en typisk amerikansk komponist, der ikke går af vejen for lidt pæne klange, antydninger af minimalisme og duft af populærmusik i sine værker, hvis det passer hende. I den amerikanske presse er hun bl.a. blevet kaldt “Brooklyn’s post-millennial Mozart”,  og hvem ved hvordan Mozart ville lyde, hvis han var en nulevende amerikaner?
Stykket " In spite of all this" er skrevet i 2005 som et forsøg på at beskrive tidens sårbarhed, angst, vrede, medfølelse og optimisme!

Koncerten slutter med en kæmpe uropførelse af komponisten Simon Christensen. På mange måder en enspænder i musikken, der går sine helt egne veje for at skabe tilstande af en helt særegen skønhed.
Det nye værk, som vi bestilte for flere år siden, er af symfonisk længde og med en informationstæthed, der er på niveau med de største symfonier.
Værket har fået titlen ENSEMBLE og spiller i næsten 45 minutter. Ensemblet er delt op i 5 små grupper, der i store dele af værket spiller i hver sit tempo, ligesom der er en udstrakt brug af mikrointervaller, overtoner og omstemning. I løbet af stykket udvikles pausen - soundholes kalder Simon Christensen det - til at være en ligeså væsentlig bestanddel af stykket ,som når der skabes lyd.
Som i tidligere værker af Simon Christensen, f.eks.  hans strygekvartet, hvor de 4 strygere i næsten en time kun spiller på de løse strenge, eller hans "Parade Cracks", hvor tiden både bøjes og sættes i stå, vil dette nye værk i sin sælsomme blanding af tilstand og ritual give os der lytter,muligheden for at opleve hidtil ukendte lyduniverser og bevidsthedstilstande

Hvad: Gamle former - nye værker
Hvem: Athelas og Jean Thorel
Hvornår: Søndag d. 3.2. 2018
Hvor: Johan Borups Højskole, Frederiksholms Kanal 24, Kbh. K
Billetter: Billetten.dk

ATHELAS Sinfonietta Copenhagen

Østerbrogade 152, 2100 København Ø
Kontor:
Musikhuset, Vesterbrogade 59, København V
CVR: 26598125

Tilmeld nyhedsbrev

Aktiver venligst javascript for at indsende denne formular

Støttet af:

Statens Kunstfond yder driftsstøtte til Athelas Sinfonietta Copenhagen.
Athelas er endvidere støttet af en række fonde, kommunale støttegivere og andre interessenter.