Lyset i Mørket / Mørket i Lyset

 

1910 lyset ahtleas dk3

Lørdag d. 9. november: Lyset i Mørket / Mørket i Lyset - dir. Christopher Austin - KoncertKirken

De tre værker ved denne koncert er alle resultater af Statens Kunstfonds virksomhed. Uden denne livsvigtige institution, havde vi ikke haft mulighed for at bestille disse værker og komponbisterne havde ikke haft mulighed for at få betaling (hvor utilstrækkelig den så er) for deres arbejde og skaben.

Så vi er taknemmelige og håber at tidens liberale kræfter ikke får succes med deres idelige angreb på en velfungerende institution, der skaber mere værdi end den bruger.

De tre værker er udtryk for tre meget forskellige komponistpersonligheder og derfor er værkerne også ganske forskellige i udtryk - og de lyder meget forskelligt!

Athelas medvirkede for et par år siden som orkester i Hugi Gudmundssons opera "Hamlet in Absentia" og det var en så god oplevelse at vi fik lyst til at få vores eget stykke fra denne glimrende komponist, der skriver, så det er lækkert at spille og en fryd at høre på. Hugi har skrevet stykket "Interrobang" til os – og hvad er nu det for en titel??

I partituret har han heldigvis indsat denne forklaring fra det engelske Wikipedia: A sentence ending with an interrobang asks a question in an excited manner, expresses excitement or disbelief in the form of a question, or asks a rhetorical question.
Tegnet for Interrobang er et kombineret udråbs- og spørgsmålstegn.
Selve musikken er fortællende – som en god islandsk saga; men hvilken form for spørgsmål, det munder ud I, skal ikke afsløres her.

Jesper Koch skriver meget elegant, til tider næsten fransk i sin impressionistiske klangverden og da vi spurgte om han ville skrive et stykke til Athelas, var han klokkeklar i sit svar: "Ja, det ville han gerne. Det skulle være en cyklus for sangeren Bo Christian Jensen over tekster af digteren Frank Kjørup. Nogen gange er en kunstnerisk leders opgave bare at sige ja, så det blev der gjort her og Jesper Koch har afleveret et fint facetteret partitur med 9 satser/sange med den lidt dystre titel "Poesien er mørket i lyset".

Morten Olsen har været huskomponist for Athelas i 2 år og vi afslutter samarbejdet med denne violinkoncert, skrevet direkte til og i samarbejde med vores koncertmester Anne Søe. I skrivende stund ved vi kun at den er færdig, at den varer lige knapt 40 minutter og at Morten Olsen er meget tilfreds med værket! Det er hans anden violinkoncert og til lejligheden har vi indkaldt dirigenten Christopher Austin, som har indspillet eller uropført en rææke af Morten Olsens værker – senest stod han i spidsen for uropførelsen af værket "Scream the Color Red" som Athelas præsenterede sidste år.

Program:
Hugi Gudmundsson: Interrobang (Dansk 1. opførelse)
Jesper Koch: Poesien er mørket i lyset (Uropførelse)
Morten Olsen: Heart of Darkness - violinkoncert (Uropførelse)

Efter koncerten inviterer Edition·S og Dacapo til udgivelsesreception for Jesper Kochs nye album Dreamscapes.

Hvad: Lyset i Mørket / Mørket i Lyset
Hvornår: 
Lørdag d. 9. november 2019 kl. 16.00
Hvem:
 Athelas Sinfonietta & dirigent Christopher Austin
Hvor: KoncertKirken, Blågårds Plads, 2200 København N
Billetter: Billetten.dk

ATHELAS Sinfonietta Copenhagen

Østerbrogade 152, 2100 København Ø
Kontor:
Musikhuset, Vesterbrogade 59, København V
CVR: 26598125

Tilmeld nyhedsbrev

Aktiver venligst javascript for at indsende denne formular

Støttet af:

Statens Kunstfond yder driftsstøtte til Athelas Sinfonietta Copenhagen.
Athelas er endvidere støttet af en række fonde, kommunale støttegivere og andre interessenter.