Tidens musik - Musikkens tid

 
2002 tidens musik Athelasdk

Tidens musik / Musikkens tid

Stilheden er musikkens lærred, men tiden spiller også en rolle for musikken. Tiden manifesterer sig i utallige former i den musik der skrives, den ellers så uhåndgribelige, og måske uendelige, tid får både en begyndelse og en slutning, når den fastholdes i i lydlige og rytmiske forløb.

Musikkens tid kan være ganske anderledes subjektiv, end den faktiske tid der forløber så mekanisk. Tiden kan strækkes, gå i stå eller forsvinde mens man lytter til musik, men det kræver ofte at den lyttende må acceptere at give slip på sig selv og sin iboende trang til at sætte sig selv i centrum for enhver begivenhed.

Tidens musik er under forvandling. Den musik de fleste hører for tiden, også når de egentlig intet hører, og som dominerer lydbilledet i de fleste sammenhænge fastholder som regel et tidsbillede der allerede er væk, det er en musik, der, uanset at den kan virke energisk eller ungdommelig, i virkeligheden forsøger at fastholde lytteren, der er en konsument, i en postuleret tryghed.

Ideerne bag denne koncert er flere - bl.a. endnu engang Marcel Proust og hans evne til at gøre tiden cirkulær, eller måske endda hans evne til at gøre forskellige tider nærværende i et og samme punkt.

Det samme sker måske i nogle af aftenens værker, der dog også for nogles vedkommende distancerer sig fra Proust og det soveværelse han opholdt sig i i årevis, beklædt med kork for at holde verdens støj ude. Ved denne koncert lukker vi støjen ind - ikke for at skabe ubehag, men for at gennemskue den, erkende dens mulige musikalske kvaliteter og forsøge at udvide vores musikalske verdensbillede.

Proust og musikken benytter erindringen som en forudsætning for forståelse af hvad der foregår, ligesom opmærksomheden på genkommende mønstre, dufte, farver og lyde tilsammen kan muliggøre vores oplevelse og følgende forståelse af musik vi aldrig før har hørt.

frise
Danskerne Loic Destremau og Kristian Rymkier spiller op mod græske Panayiotis Kokoras og italienske Clara Iannotta i 4 ganske forskellige værker, der på hver deres måde opløser tid, rum og erindring - for at skabe nye tider, rum og erindringer.

Hvor: KoncertKirken, Nørrebro
Hvornår: Onsdag d. 4. marts kl. 1930
Billetter: Billetten.dk

ATHELAS Sinfonietta Copenhagen

Østerbrogade 152, 2100 København Ø
Kontor:
Musikhuset, Vesterbrogade 59, København V
CVR: 26598125

Tilmeld nyhedsbrev

Aktiver venligst javascript for at indsende denne formular

Støttet af:

Statens Kunstfond yder driftsstøtte til Athelas Sinfonietta Copenhagen.
Athelas er endvidere støttet af en række fonde, kommunale støttegivere og andre interessenter.