Rundt om Niels Viggo Bentzon

 

1912 NVB temp Athelasdk 2

I sin levetid var Niels Viggo Bentzon både berømt og berygtet. Han var ofte offer for satire i "At tænke sig", der f.eks. kunne proklamere at "Tonekunstens svar på B&W netop har afsluttet et nyt værk for elektrisk hegn og koklokke".
Når han uropførte sine værker i Tivoli, blev publikum inden koncerten anmodet om ikke at forlade salen mens der blev spillet, men kun i pauserne mellem satserne.

Han var en "Enfant Terrible" i publikums bevidsthed, var kendt af de fleste danskere og højt værdsat blandt en stor del af tidens musikere og kolleger. Han var en begavet formidler - nogle kan måske huske hans optakt i TV til Debussys klaverstykke "Den sunkne Katedral", hvor han nedsænkede en model af en dansk landsbykirke i et stort akvarium for at konkretisere mystikken i stykket. Som pianist var han exceptionel, også da han afholdt en koncert på toppen af Rundetårn; men på intet tidspunkt spillede på det store flygel, der var blevet slæbt derop ...
Givet er det, at hans musikalske produktion tabte flyvehøjde i hans senere år. Hans værkliste er kæmpestor, ingen har vel det fulde overblik, men i værkerne fra hans unge og midaldrende år kan man finde guld.

At det i 2019 er 100-ået for hans fødsel giver lejlighed til atter at kaste et blik på hans musik, måske finde et glemt mesterværk, og til at sætte hans musik i perspektiv ved at præsentere andre værker fra hans tid, og nye værker af komponister der enten ligner ham, eller er svorne fans af ham.

I Athelas vil vi derfor fejre denne særlige komponist ved at dedikere en koncert til ham og sætte ham på programmet med Andre Jolivet, nyligt afdøde Ib Nørholm (som var kollega med Bentzon på konservatoriet, satte ham højt og selv nåede at være med til at finde et værk til denne koncert) og to nok lidt uventede komponister: Amir Tafreshipour fra Iran og Rozalie Hirs fra Holland.

Sidstnævnte er valgt fordi Bentzon en overgang have en stærk interesse for hollandsk musik, og Amir Tafreshipour er valgt fordi han er en af Niels Viggo Bentzons største fans. Amir har spillet Bentzon´s klavermusik, både i Danmarkog i Iran, hvor han også i sin undervisning af unge komponister lærer dem om såvel Bentzon som om anden ny dansk musik. Vi har bedt Amir, som er vokset op og uddannet i Danmark, om ved denne lejlighed at skrive et stykke til Athelas, som en "Hommage" til Niels Viggo Bentzon. Amir er stolt og glad over denne mulighed for at skrive et stykke som en hyldest til en komponist, som han betragter som en af de største!

Koncerten dirigeres af franske dirigent Jean Thorel, der udover at være en stor kapacitet indenfor moderne musik, også er en stor kender af dansk musik og tidligere har dirigeret værker af Bentzon.

Program:
André Jolivet (1905 - 1974): 12 Inventiones pour 12 instruments (1966)
Amir Mahyar Tafreshipour: Hommage á Niels Viggo Bentzon - Uropførelse
Niels Viggo Bentzon (1919 - 2000) : Sonate for 12 instrumenter Opus 257 (1970)
Rozalie Hirs (f. 1965): Sacro Monte (1997)
Ib Nørholm (1931 - 2019): 12 minutter af deres tid (1992)

Hvad: Rundt om Niels Viggo Bentzon
Hvornår: 
Søndag d. 6. oktober 2019 kl. 16.00
Hvem:
 Athelas Sinfonietta & dirigent Jean Thorel (FR)
Hvor: KoncertKirken, Blågårds Plads, 2200 København N
Billetter: Billetten.dk

ATHELAS Sinfonietta Copenhagen

Østerbrogade 152, 2100 København Ø
Kontor:
Musikhuset, Vesterbrogade 59, København V
CVR: 26598125

Tilmeld nyhedsbrev

Aktiver venligst javascript for at indsende denne formular

Støttet af:

Statens Kunstfond yder driftsstøtte til Athelas Sinfonietta Copenhagen.
Athelas er endvidere støttet af en række fonde, kommunale støttegivere og andre interessenter.