Åbning, KLANG

Rune Glerup, Jexper Holmen, Alexandra Gryka.

Den Sorte Diamant, Kbh.

ATHELAS har igen I 2023 fornøjelsen af at åbne KLANG. Det gør vi naturligvis med et program, der ikke kan være ret meget mere avantgarde. Vi præsenterer ved koncerten intet mindre end to urpremierer og en danmarkspremiere.

Læs mere om koncerten

Koncerten består af tre dele, hvor tre værker præsenteres:

Monodrama, Rune Glerup (f. 1981), uropførelse. Tekst af Jokum Rohde

Monodrama er skrevet for ni instrumenter og skuespiller og er skabt i et samarbejde mellem dramatikeren Jokum Rohde og komponisten Rune Glerup. Ved åbningen af Klang fremføres monologen af skuespiller Danica Curcic.

Monodrama er bestilt af Athelas Sinfonietta Copenhagen.

Einerjedeneither, Alexandra Gryka (f. 1977), danmarkspremiere 

Aleksandra Gryka er en af Polens mest interessante samtidige komponister. Hendes værker er spillet over hele Europa og har modtaget stor anerkendelse. Her hjemme er hun et ubeskrevet blad, og vi er stolte af at præsentere hende for et dansk publikum.

Grykas værker er påvirket af hendes interesse for videnskabelige studier af universet – kvantefysik i særdeleshed – og science fiction. 

Einerjedeneither er skrevet med inspiration fra forfatteren og nobelpristageren Czeslaw Milosz’s  ’Orpheus og Eurydike’. Værket er skrevet i 2011 på bestilling af Krakow’s Sacrum Profanum Festival.

SINFONELLA, Jexper Holmen (f. 1971), uropførelse

Jexper Holmens stykke er med hans egne ord ’ekstremt modernistisk’, og som så ofte før, så også i dette værk: Jexper Holmen forfølger kompromisløst en ekstrem idé, der skubber både lyden og musikerne ud, hvor man ikke helt troede det muligt. I Sinfonella er det et mål i sig selv, at musikken er så atonal, disharmonisk, tung og voldsom som muligt.

Det meste af stykkets 20 minutters spilletid forløber i tutti fortissimo, men bortset fra det, er musikken fuld af dramatiske kontraster og veksler mellem lange rækker af tætte akkorder, unisone afsnit med dissonerende spring og solistiske indslag i slagtøj.

Sinfonella er bestilt af Athelas Sinfonietta Copenhagen.

Hvad: Åbning af KLANG festival

Hvornår: 1. juni. kl. 20.

Hvem: Athelas Sinfonietta, Dirigent: Pierre-Andre Valade (F.)

Hvor: Den Sorte Diamant, Dronningesalen. 

Introduktion til koncerten: 19.30  i foyeen. 

Her foregår koncerten