Fredag 24. nov. 2023
Kl. 19.30 – 21. 

(Værk-intro er en del af koncerten.)
Musikhuset, Vesterbrogade 59. Kbh.

Fredag den 24. november præsenterer ATHELAS den anden koncert i serien Europæiske trendsættere, hvor danske publikummer introduceres for mesterværker fra en række af de komponister, der de sidste hundrede år har defineret de europæiske scener. Denne gang bliver det et intenst møde med ungarske/østrigske György Ligeti og finske Kaija Saariaho ved en klangmættet koncert i Musikhuset.

Koncertserien Europæiske Trendsættere er støttet af William Demant Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Læs mere om koncerten

 

Hver koncert i koncertserien ‘Europiske Trendsættere’ forløber efter en fast struktur: Først et værk af en komponist fra det 20. århundrede, vis indflydelse har haft afgørende betydning for udviklingen af den moderne kompositionsmusik, og dernæst et eller flere værker af en komponist, som hidtil har været definerende for kompositionsmusikken i dette århundrede; en komponist, der peger fremad og inspirerer stadig yngre generationer af komponister, men som måske samtidig kan siges at afspejle indflydelsen fra den foregående komponist. Det gør sig i hvert fald gældende for ungarske/østrigske György Ligeti og finske Kaija Saariaho, der er omdrejningspunktet for denne koncert: Det er svært ikke at se Ligeti som en forløber for 70’ernes spektrale musik, som Saariaho er rundet af, og som hun på mange måder var med til at føre ind i det 21. århundrede. Både Ligeti og Saariaho leder lytteren gennem dybt teksturerede soniske landskaber, hvor de forskellige instrumenters individuelle klangfarver og deres indbyrdes, ofte uforudsigelige klanglige møder hele tiden vækker ørets opmærksomhed. På samme måde gælder det for både Ligetis Kammerkonzert (1969-70) og Saariahos tidlige værk Io (1986/87), at øjeblikke, hvor orkestret lyder som en samlet organisme, kontrasteres af pludselige udbrud, hvor hver instrumentalist for en kort stund nærmest fremstår som en solist, hvorefter instrumenter atter samles til en fast masse af lyd.

Programmet byder også på Kaija Saariahos værk for solo-cello, Spins and Spells, der på denne aften spilles af Athelas’ cellist Andrew Power.

Koncerten dirigeres af hollandske Robert Houssart, som udover at være en af ATHELAS’ faste samarbejdspartnere også er assisterende dirigent på Det Kongelige Teater.

 

Program:

György Ligeti – Kammerkonzert, für 13 Instrumentalisten (1969-70) (21 min)

Kaija Saariaho – Io (1986/87) (18 min.)

Kaija Saariaho – Spins and Spells (1997). Solo-cello (1997) (7 Min.) Solist: Andrew Power.

Dir. Robert Houssart

 

Sted: Musikhuset, Vesterbrogade

 

Billetter

Der er unummererede pladser.
Vi opfordrer til at billetter købes online, da vi ikke kan garantere, at der er resterende billetter til salg i døren.

Her foregår koncerten